Haptotherapeutische begeleiding bij kinderen

Opgroeien in de 21ste eeuw kan soms best een klus zijn. Goed bedoelde aanmoedigingen van opvoeders als 'Doe je best' en 'Zet 'm op!' kennen de meeste kinderen goed. Kinderen vanaf de basisschoolleeftijd kunnen terecht bij InVerbinding. Zo is haptonomie geschikt voor kinderen die last hebben van eigenschappen als:

  • beweeglijkheid;
  • onzekerheid;
  • (faal)angst;
  • onrust;
  • onhandigheid (brokkenpiloot);
  • (over)gevoeligheid;
  • pesterijen;
  • dromerigheid; of
  • combinaties hiervan.
 
Brokkenpiloot
Ben jij een kind dat vaker struikelt of zich stoot dan anderen? Of aan tafel de beker met 'melk' omstoot als je hem wil pakken? Zo'n mensenkind dat in de volksmond stigmatiserend brokkenpiloot, pechvogel, klungel of onhandige Harry wordt genoemd.
 
Als dit je regelmatig overkomt, kun je onzeker en oplettend worden door die momenten en ongelukjes. Vooral opmerkingen als:  "Kijk toch eens uit!" , "Oh, jij weer !", "Nee toch niet weer hè?!" van je omgeving kunnen kwetsend zijn en verhogen de waakzaamheid. Deze alertheid draagt over het algemeen niet bij aan minder malheur en incidentjes. 
 
Meer oplettendheid betekent namelijk meer denken is meer in het hoofd en daarmee minder in het gevoel en lijf en ledematen en dus nog strammer bewegen en meer kans op onhandigheid. Door het haptonomisch affectieve contact tijdens de sessies kun je (weer) gevoelsmatig verbinding leren maken met je lichaam en lichaamsdelen. Hierdoor kun je weer souplesse en veerkracht ontwikkelen in al jouw bewegingen, waardoor je minder stram beweegt, handiger wordt en vervolgens je (zelf)vertrouwen kan groeien. 
 

Kinderen ontdekken 

Kinderen ontdekken tijdens de sessies hun eigenheid via spel en bevestiging in de haptonomische aanraking. Zo leren ze meer op zichzelf te vertrouwen en zullen ze gemakkelijker omgaan met zichzelf en anderen. Ze ontdekken hoe ze bij zichzelf kunnen zijn én blijven in het omgaan met anderen. Hoe ze zichzelf kunnen begrenzen en lichamelijke klachten kunnen verminderen. Als kinderen door hun ontdekkingen rustiger worden en meer focussen, kunnen ze gemakkelijker en meer als vanzelf leren.
 
Bij deze vorm van begeleiding kijkt de begeleider ook samen met de ouders naar eventuele oorzaken van de hulpvraag.
 
Voor informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek neem je contact op met Hetty. >>
 
Folder Kinderen
Download de folder

 

Hetty: "Kinderen leren snel, want ze hoeven nauwelijks iets af te leren. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze zich kunnen afschermen van veel overbodige prikkels, zodat niet alles meer binnenkomt. Zo herkennen ze hun rust, die ze vervolgens ook leren hervinden en aanspreken als het nodig is. Op de grote bal of de wankelplank ontdekken ze bijvoorbeeld dat ze meer in evenwicht zijn en minder snel omvallen als ze niet zo hun best doen."


Lees hier hoe kinderen haptonomie ervaren >>