Ervaringen van Hetty's cliënten

Louise, 72 jaar (december 2020)

"Mijn kennismaking met Haptonomie heeft mij veel, zelfs heel veel LUCHT opgeleverd. Lucht en ruimte in mijn lijf, door grote schoonmaak. Schoonmaak van oude traumatische en emotionele ervaringen. Dit is mogelijk geworden door het goede vakmanschap van Hetty, de kennis die zij heeft voor haar vak en vooral de liefde voor dit vak. Om (in mijn geval) over te kunnen brengen op mij, waardoor ik de dingen die in mijn lijf ruimte innamen, door die begeleiding, los heb kunnen laten. De lichamelijke aanvulling (zelfs op mijn leeftijd, 72 jaren), is geweldig!

Lieve Hetty dank je wel voor geweldige Hulp!"


Julianna, 20 jaar

"Met haptonomie heb ik mezelf leren kennen binnen mezelf. Ik heb veel meer emoties ervaren en ik durf ze toe te laten in plaats van weg te stoppen. Hierdoor durf ik weer meer te ondernemen omdat ik niet meer bang ben voor hoe ik me voel en wat andere ervan denken. Het is een bijzondere en fijne manier van therapie en het heeft me enorm geholpen om mijn zelfvertrouwen terug te krijgen na een heftige periode."


Ton van der Aa

"Door de hulp van Hetty van Dalen-Wilkens ben ik het werkelijke contact met mezelf langzaam aan het terugvinden. Door haar betrokkenheid en deskundigheid heb ik door middel van aanraking geleerd weer contact te maken met mijn gevoel en die gevoelens te accepteren. Ik had namelijk door de jarenlange chronische gewrichtspijnen mezelf afgeleerd te voelen of wel de pijn te ontwijken.

Door weer 'contact' te maken met dat wat ik voel, nemen mijn spanningen en mijn pijn af.Ik heb ook geleerd dat die spanningen en pijn er mogen zijn. Het was zo gemakkelijk de pijn te negeren. Ik besef nu dat lichamelijke klachten een betekenis hebben en dat dit de manier van het lichaam is om je iets duidelijk te maken.

Door naar die pijn toe te gaan leer ik wát mijn lichaam mij wil vertellen; dat kan heel divers zijn van stress, overbelasting en of de verwerking van verdriet uit het verleden. Het kan je ook vertellen dat je lichaam rouwt. Door daar naar toe te gaan kan een verwerking plaatsvinden. Dan pas kan je opruimen en je ware ik weer naar boven komen. Ik ben er nog niet maar heb duidelijk het gevoel op de goede weg te zijn. Hetty enorm bedankt daarvoor."


Willem

"Ik heb al lange tijd last van spanningshoofdpijn en vermoeidheid. Kan ook moeilijk uit mijn hoofd komen en dingen loslaten. Op advies van mijn psycholoog ben ik naar een haptonoom gegaan om beter contact te krijgen met mijn gevoelswereld. Het is knap dat Hetty mij vanaf het eerste moment supergoed aanvoelde en gelijk een hand kon leggen op mijn leegtes. In korte tijd ben ik flink vooruitgegaan, heb meer contact met mijn lichaam. Mijn hoofd voelt daardoor minder zwaar en ik heb minder spanning in mijn lichaam. Heel fijn en goed om dit te ervaren!  Ik heb weer meer energie voor leuke dingen in het leven."


Mieke

"‘Gevoel’ is vanzelfsprekend, zo gemakkelijk. Het is er altijd. Maar ‘het gevoel’ voelen is zeer bijzonder. Het geeft je inzicht. ‘Het gevoel’ is begripvol naar jezelf en een ander. ‘Gevoel’ maakt elke weg begaanbaar."


Man, 65 jaar

"Traumatische ervaringen uit mijn jeugd en de verwerking daarvan op latere leeftijd brachten me bij de voor mij onbekende haptonomie. Volkomen onbevangen ben ik in een traject gestapt en kwam terecht in een ontdekkingsreis die mij voerde langs mijn gevoel. Ik ben erg blij met alle nieuwe ervaringen en gelukkig kan ik nu verder met onuitwisbare en pijnlijke herinneringen die ik met een ander gevoel en zonder boosheid kan zien. Gun jezelf samen met Hetty deze 'ontdekkingsreis'."


Margreet

"Bij Hetty ben ik weer in balans gekomen. Ik kan weer nee zeggen tegen al die zoete verleidingen. Dat scheelt mij nu 5 kg. Op het moment voel ik mij goed. Ik heb privé en in mijn werk duidelijk aangegeven wat ik wil en hoe ik het wil."


Olga, 63 jaar

“Wat heeft haptonomie voor mij gedaan? Ik heb iets teruggevonden, waarvan ik niet wist dat ik het had verloren. Ik ben geland in mezelf en ben daardoor een blijer en prettiger mens geworden. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving. Een cadeautje toch?!”

 

Janny

“Met hulp van Hetty kom ik terug in mijn zachtheid, die zich onder in mijn buik bevindt. Ze laat me ervaren dat ik in deze zachtheid veel flexibeler en stabieler ben dan wanneer ik mijn best doe en me schrap zet.

Ik meende dat ik de techniek van de yogalessen gebruikte om in de zachtheid te kunnen komen, maar het voelt tóch anders als ik er ben aangekomen.

De richting is anders. In plaats van mijn aandacht vanuit mijn hoofd naar mijn lijf te verplaatsen, komt er nu een totale rust vanuit mijn buik die zich als een olievlek verspreidt door mijn hele wezen. En dan is het goed ... Goed zoals het is.

Later in ons traject kom ik erachter dat ik ook vanuit deze zachtheid kan functioneren. Dat het méér is dan een ontspanningsoefening aan het einde van een werkdag. Dat het een basishouding kan worden, van waaruit ik kan handelen, zonder dat ik mezelf voorbijloop en zonder dat 'beren op de weg' met me op de loop gaan.”

 

Helen, 60 jaar

“Een voor mij wel heel bijzondere ervaring.

Ik was weer het kind in mijn moeders armen.

Zij wiegde mij. Zó veilig. Niet te geloven.

Wat ik ervoer tijdens één van de sessies lijkt op een oud bekend gevoel: dat mijn moeder mij troost. Ik mag/kan heel erg ik zijn en ik hoef even niets.”


Dominique, 27 jaar

“Ik ben bij Hetty terechtgekomen omdat ik door te veel stress tijdens mijn zwangerschap depressieve klachten kreeg. De eerste sessie gingen we gelijk aan de slag. Het is heel raar om het denken dat je doet om te zetten naar voelen, of eigenlijk om het denken uit te schakelen en te gaan voelen. Ik voelde dat ik in staat was me te verbinden met Hetty, waardoor ik verder kon met voelen dan normaal. Door het concentreren op het voelen voelde ik mijn hele lichaam ontspannen. Na de eerste sessie had ik al direct minder klachten.

De tweede sessie hoefde ik geen moeite te doen om te voelen, het ging vanzelf. Hetty is een soort gids, haar handen zijn een soort hulpstuk voor mij om op een snelle, simpele manier de weg te vinden naar waar ik mijn gevoel naartoe wil hebben.

Je kunt je lichaam zien als een soort woning; de laatste tijd woonde ik op zolder (in mijn hoofd) en liet ik mijn woning (de rest van mijn lichaam) verder leegstaan. De woning werd als het ware geleefd. Nu kan ik ook andere delen van de woning betrekken en leef en geniet ik in mijn woning. Ik kan voelen wat ik wil voelen en niet wat mij is aangeleerd om te voelen. Ik functioneer weer normaal en ik kan rust vinden in mezelf.”

 

Terry

“Volledig in verbinding komen met jezelf, ontdekken hoe flexibel je eigenlijk bent, is een aparte gewaarwording. Zeker wanneer je erachter komt wat je lichaam/geest eigenlijk doet onder druk/stress. Dan snap je eigenlijk pas waarom het je zoveel energie kost. Je hele lichaam/geest verzet zich tegen de druk/stress, waardoor alle flexibiliteit verdwijnt. Er is dan totaal geen bewegingsruimte meer over.

Onder die druk/stress juist de flexibiliteit aanspreken is een apart gevoel. Het geeft je ruimte en energie. Waardoor je eigenlijk helemaal niet meer zoveel druk/stress ervaart.”

 

Petra, 39 jaar

“Thuisgekomen in mijn eigen zijn, weet en voel ik veel sterker mezelf. Kan ik beter mijn eigen kracht terugvinden, door in mijn lichaam terug te gaan naar mijn basis. Ik voel me niet meer zo wiebelig emotioneel.

Ik heb geleerd me bewust te worden van mijn eigen grenzen en ermee om te gaan. Bewustwording van het effect de spanning van anderen te kunnen waarnemen en mij daarvoor te kunnen afschermen. Er niet meer door overspoeld te worden.”